2023-09-06
W17 – Díszterem
Budapest, 1077, Wesselényi utca 17.

Milestone X HYA (Hungarian Youth Association): Minden út hazavezet? – Külföldön lenni cél vagy állomás?

Szeptember 6.-án került megrendezésre a „Minden út hazavezet? – Külföldön lenni cél vagy állomás?” című nyilvános szakmai fórum a Milestone Intézet és a Hungarian Youth Association szervezésében. A két szervezet bemutatta kutatási eredményeit, melyek választ adnak az oktatáspolitikában és a médiában sokszor feltett kérdésre miszerint, azok akik külföldre mennek tanulni, külföldön is maradnak?
Az elmúlt években az „agyelszívás” kérdése közéleti viták és állami kezdeményezések középpontjába került. Veszteségként, vagy lehetőségként tekintsünk azokra, akik külföldön végzik felsőoktatási tanulmányaikat? Miként lehet a határainkon túl tanuló és dolgozó magyar tehetségeket visszahozni a magyar munkaerőpiacra, és hogyan lehet egy olyan közösséget kinevelni, amely a külföldön megszerzett tudás által visszaad valamit a a magyar társadalomnak?
Rendezvényünk célja az volt, hogy bemutassuk a két szervezet fenti témában készített kutatási eredményeit és szemléltessük missziónk hosszú távú hatását és működését a humántőke-növekedés és a diaszpóra menedzsment szempontjából.
A fórumon két külön anyag került bemutatásra: A Milestone Intézet megbízásából a Solutions Lab készített elemzést az Intézetben 2011 és 2021 között végzett, összesen 1095 alumni tanulmányi és karrieradatai alapján.
A Youth Affluent Finance1 kutatást a Hungarian Youth Association a Blochamps Capital Kft. megbízásából és annak szakmai támogatásával készítette, melynek célja, hogy feltérképezze a külföldön tanuló magyar diákok demográfiai adatait, pályafutási terveit és befektetési preferenciáit.
A fórumot Dr. Varga-Bajusz Veronika helyettes államtitkár asszony nyitotta meg, akinek ezúton is köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat, és kiemelte a két szervezet munkásságának fontosságát és eredményességét.
Az adatalapú prezentációkat követően egy panelbeszélgetés keretein belül kaphattak betekintést a Magyarországra visszatért és itthon dolgozó fiatalok történeteibe, szó esett hazaköltözésük okairól, motivációjukról.
A kutatás az alábbi linken olvasható, melyben a száraz adatok és információ mellett a hazatért öregdiákjaink karrierútjairól is szó esik, személyesebbé téve az eredményekből leszűrhető tanulságokat.

Korábbi események

2023. október 11.

A világ tetején – Price Márton élménybeszámoló estje a Milestone Intézetben

2023. szeptember 09.

Alumni Club S01E05 – Nyárzáró BBQ

2023. szeptember 06.

Milestone X HYA (Hungarian Youth Association): Minden út hazavezet? – Külföldön lenni cél vagy állomás?

2023. augusztus 05.

Alumni Club S01E04 – Alumni Nap @Leavers’ Camp

2023. augusztus 10.

Think for Tomorrow @Sziget Festival powered by FH and Milestone

2023. július 15.

Alumni Club S01E03 – Founders’ Ball

2023. június 24.

Alumni Club S01E02 – Piknik a Margitszigeten

2023. május 18.

Alumni Club S01E01 – Pub Quiz

2023. június 07.

„Kiállok magamért” színházi előadás

2023. május 13.

18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál workshopok